LEVEN IN DE BRANDERIJ IS VOLLEDIG VAN NU MET EEN KNIPOOG NAAR TOEN

“We maken geen kopie van het verleden, maar we brengen wel een stukje historie terug in de stad.”
Aan het woord is Ralph van de Donk, architect bij Architéma Architectuurstudio. Nieuw is Ralph niet in het gebied. Al zo’n jaar of tien is hij bij de planvorming van dit bijzondere stukje wederopbouw van Schiedam betrokken. Even neemt hij je mee in de geschiedenis, want die is van invloed geweest op het ontwerp.
“De mooie mix van stijlen en panden heeft een rijkdom en kwaliteit die ouderwets aandoet”
Wat een bijzondere historie
“Met bijna 400 jeneverstokerijen was Schiedam vroeger de ‘Jenever Hoofdstad’ van de wereld. Het gros van de stokerijen bevond zich in de Brandersbuurt. Een plek met een diepe verwevenheid van arbeidershuizen en stadsindustrie. Het graan werd gemalen in de molens om de hoek. Nog steeds zijn er molens actief. De hoogste historische – nog werkende – molens van Nederland staan in Schiedam. Na de 2e wereldoorlog ging de hamer door de rijke geschiedenis. Eigenlijk heel zonde. Slechts enkele brandershuisjes en een villa van de Italiaanse architect Giovanni Giudici bleven staan. Met de ontwikkeling van Leven in de Branderij krijgen we de kans om een stukje historie terug te geven aan de stad.”
Jouw mening telt
“We hebben inspiratie geput uit de geschiedenis van Schiedam en dat zie je straks terug in het type huizen en de details. Veel mensen buiten Schiedam zijn verrast als ze de Lange Haven ontdekken, een prachtige gracht die qua grandeur doet denken aan Amsterdam. Een hedendaagse interpretatie van de barokke stadspaleizen die hier te vinden zijn, komt terug in Leven in de Branderij. Het Stadspaleis is een groot huis met een rijke detaillering en opvallende witaccenten. Ook de Herenhuizen ontlenen hun uiterlijk aan de oude binnenstad van Schiedam. De hoge ramen met een sterk verticale oriëntatie en de ingetogen baksteenmotieven verwijzen naar de klassieke renaissancearchitectuur. Tot slot komen er Brandershuizen. Deze hebben een wat stoerder en moderner karakter en refereren aan de arbeidershuizen die hier ooit stonden.”
Volop variatie en rijk gedetailleerd
“Leven in de Branderij biedt volop variatie en is ontworpen met aandacht voor detail. Dat is wat het straatbeeld van de binnenstad zo aantrekkelijk maakt en dat is wat je hier straks ook zult zien. Deze mooie mix van stijlen en panden heeft een rijkdom en kwaliteit die ouderwets aandoet, maar qua comfort, ruimte en duurzaamheid zijn de huizen helemaal van nu.”
Ralph tipt tot slot: “Als straks de huizen zijn gebouwd en nieuwe mensen hier opnieuw geschiedenis gaan schrijven, loop dan eens door het straatje en ontdek dat er op een heel subtiele manier verwezen is naar het brandersverleden. Want in de gevel is op verschillende manieren een figuur verwerkt; een klein detail waarmee we onze verbondenheid met het verleden tonen.”